Quantcast
Channel: Game & Co » uitstel
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Rayman Legends review: de platformkoning – video

$
0
0

Rayman Legends – Ubisoft flikt ‘t doodleuk weer. Met Rayman Legends levert de ontwikkelaar een platformgame af waar je ‘U’ tegen zegt, geheel in de sferen van Rayman: Origins en toch een tikkeltje anders. Wat een GENOT!

In deze review:

  • Uitstel
  • Ultieme uitdaging
  • Red de Teensies!
  • Lums scoren
  • Iets anders dan Origins
  • Diversiteit is groot
  • Toffe muzieklevels
  • Plezier voor twee
  • Challenges
  • Conclusie: Rayman Legends
  • Rapport
  • Eigenschappen

Uitstel

Dat de game zo goed is moet gewoon meteen gezegd worden. Rayman Legends had eind vorig jaar al uitgebracht moeten worden, als exclusieve titel voor de Wii U. Tot er opeens besloten werd de game later te lanceren, maar dan op alle platformen. We weten allemaal dat uitstel soms uitstel van executie betekent. Niet nu, niet in dit specifieke geval. Rayman Legends hoort thuis op alle platformen.

Zodra je Rayman Legends in handen hebt zijn sommigen misschien geneigd te denken dat dit een kindergame betreft. Op het verkeerde been gezet door de leeftijdsaanduiding van 7+ en de vrolijke levels met kleurgebruik van die van een kindertekening. Natuurlijk, kinderen kunnen de game spelen. Maar Rayman Legends is ook zeker bedoeld voor doorgewinterde gamers.

Rayman Legends

Ultieme uitdaging

De game telt vijf reguliere werelden,die onderverdeeld zijn in allemaal verschillende levels waarbij de moeilijkheidsgraad steeds een tikkeltje omhoog geschroefd wordt. Zo is het springen, meppen en klauteren in de eerste levels nog een lachertje. In wereld vijf zul je gaan gillen uit frustratie.

Rayman Legends is de ultieme uitdaging. Een casual gamer start de game op en ziet wel hoe ver die komt. Dankzij snelle save points probeer je snel weer stukken opnieuw. Maar de hardcore gamer wil alles uit een level halen.

Red de Teensies!

Elk level zit vol met Teensies, blauwe schattige wezentjes, die gered moeten worden. Hun ‘help me!’ doordringt je ziel waardoor je overtuigd bent: je moet en zál ze redden! Soms zie je ze makkelijk zitten, maar vaak zitten ze verstopt.

Elk Rayman Legends level zit dan ook vol met verscholen poortjes. En het is de kunst die op te zoeken. De geheime gangen zijn qua opzet iets anders dan in Rayman Origins, de vorige Rayman game. Daar zat een Teensy vast in een kooi en moesten alle vijanden erom heen uitgeschakeld worden. Nu zit een Teensy niet vast in een kooi en draait het meer om puzzelen.

Lums scoren

Naast de Teensies ga je op zoek naar Lums, een soort gele ‘munten’. Met Lums speel je nieuwe karakters vrij. Aan het eind van een level worden de Lums en Teensies opgeteld, krijg je een medaille, en nog belangrijker: een ‘kraslot’. Als je het goed genoeg gedaan hebt tenminste. Met zo’n lot kun je krassen en speel je weer nieuwe elementen vrij.

Het werkt in ieder geval ontzettend verslavend om elk level weer zo’n kraslot te bemachtigen. Want elke uitkomst is nuttig. De ene keer krijg je een Teensy, dan weer Lums, en ook maak je onder meer kans op levels uit Rayman Origins. Het is heel gaaf om een aantal van die levels opnieuw te kunnen spelen.

Rayman Legends

Iets anders dan Origins

Al ontbreken de toffe deuntjes die Lums maakten in dat spel. Een stukje vrolijkheid gaat hierdoor verloren. Desalniettemin zijn de Rayman Origins levels een genot. Zeker omdat je weer bepaalde on-rails stukjes opnieuw mag spelen waarbij je al schietend vijanden afmaakt. Levels die helaas in Rayman Legends ontbreken.

Hoewel Legends op ongeveer dezelfde voet is verder gegaan dan Rayman Origins, is de game zeker heel anders. Dat de game bepaalde elementen niet meer heeft, komt omdat de game anders in elkaar zit. Het levelontwerp is geheel op de schop gegaan. Nog altijd herkenbaar met vrolijke kleuren, maar er zijn hele andere keuzes gemaakt.

Diversiteit is groot

Zo speel je in Rayman Legends bijvoorbeeld een level waarin je in een eend verandert en kwaakt Rayman er lekker op los als hij geraakt wordt. En in een wereld zitten complete stealth stukken, alsof je Sam Fisher bent, maar dan gehuld in een minder serieuze setting.

De kracht van Rayman Legends zit in de diversiteit van de levels. Elke wereld kom je weer nieuwe elementen en nieuwe vijanden tegen. Steeds wordt het moeilijker, en ook de eindbazen nemen in moeilijkheid toe. Een draak uit wereld vijf haalt werkelijk het bloed onder je nagels vandaan. En dat was nog niet eens de echte eindbaas.

Toffe muzieklevels

Zodra je een wereld gehaald hebt, mag je een adembenemend mooi muzieklevel spelen. Levels die draaien om snelheid en precisie en waarin je al springend en meppend op de maat van muziek progressie moet boeken. Ook hierin is de keus divers. Je gaat al gauw van rockmuziek naar een orkest.

Welk level je ook speelt, let vooral – nogmaals- op de Teensies! Die lieve wezentjes moeten gered worden. Nu is het geen ramp als je er een aantal mist, want de levels zijn veel te leuk om slechts één keer te spelen. Wil je toegang krijgen tot de extra wereld, wereld zes, dan heb je in ieder geval minimaal 400 Teensies(van de 700) nodig.

Rayman-Legends

Plezier voor twee

Ga vooral Rayman Legends co-op spelen, want plezier voor twee is altijd leuker dan alleen. Het is jammer om te zien dat de game net als Rayman Origins geen online co-op ondersteuning aanbiedt. Een groot gemis zelfs. Maar dat neemt niet weg dat offline co-op garant staat voor boordevol plezier.

Niet alleen de hoofdmodus is leuk om met twee man te spelen, ook de oude Rayman Origins levels , vol gekke heksen, zijn zeer de moeite waard. Verder heeft Rayman Legends een hilarische extra modus waarin je tegen elkaar kan voetballen. Niet realistisch voetbal, maar het gaat om een grappige minigame. Je moet allebei een bal, die alle kanten op stuitert, in de ander zijn of haar doel schieten. Degene die de meeste punten scoort binnen de tijd, wint. Onwijs leuk.

Challenges

Ook erg leuk zijnde challenges die gespeeld kunnen worden. Deze Challenge modus speel je alleen. In een level kijk je bijvoorbeeld hoe ver je kunt komen. En dan kun je de strijd online aangaan met je vrienden, althans scores vergelijken. De modus is dan ook zeer zeer verslavend, want je wilt per se de beste worden.

Conclusie: Rayman Legends

Rayman Legends is Fantastisch met hoofdletter f. Een volwassene voelt zich een kind zo blij tijdens het spelen van deze game. Het levelontwerp is onwijs tof, vol met vrolijke kleuren, en de levels zelf zijn erg gevarieerd. Soms mis je bepaalde features uit Rayman Origins zoals aanstekelijke muziekjes, maar daar staat tegenover dat Rayman Legends allerlei ander moois aanbiedt. Rayman is de platformkoning, zo simpel is het.

Rapport: 9,5

  • Gameplay: 9,5 - De gameplay is om van te smullen, zó goed. Zeker de co-op komt ontzettend goed uit de verf. En verder wordt de game naarmate je speelt, steeds moeilijker.
  • Graphics: 9 - Het levelontwerp is ongekend mooi. Elke keer zie je weer wat anders en kijk je je ogen uit.
  • Verhaal: 8 - Dit is geen game die je speelt om een verhaal, al wil je maar al te graag alle Teensies redden.
  • Geluid:  8,5 - De aanstekelijke deuntjes uit Origins zijn helaas verdwenen, maar de audio zelf is nog steeds beresterk.
  • Leuke extra: De game kost maar 38 euro!
  • Gemiste kans: Geen online co-op ondersteuning

Eigenschappen:

  • Platform: Xbox 360 (ook verschenen op PS3, PC en Wii U)
  • Uitgever: Ubisoft
  • Ontwikkelaar: Ubisoft
  • Genre: platform
  • Releasedatum: 29-08-2013
  • Pegi: 7+

Geschreven door Rox van der Helm. Meer informatie via de officiële website.

Rayman-Legends

Het bericht Rayman Legends review: de platformkoning – video verscheen eerst op Game & Co.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2